Príbeh rodiny Orzsághovcov

Poznáte rodinu Országhovcov z Laclavej na Turci? Významne sa podieľali na budovaní demokratického prvorepublikového Československa aj slovenského vlastenectva, no ich príbeh je dnes takmer zabudnutý a snažíme sa ho oprášiť. Boli aktívni v diplomacii, podnikaní, spolkovou živote, ale napr. aj lanovka na Lomnický štít stojí vďaka nim.

Ich príbeh priblíži od 10. 7. výstava v Poľskom inštitúte v Bratislave na Námestí SNP.Ján Országh bol diplomat, ktorý počas vojny slúžil ako špión v prospech čs. exilovej vlády a spojencov proti fašistom. Jána Országha odhalili a zavraždili v koncentračnom tábore Mauthausen ani nie mesiac pred koncom vojny. Chystáme preňho pamätný Stolperstein. Dnes má výročie narodenia (1898) a popri zachovanom podpise sme sa pokúsili ako-tak dať dokopy aj jeho fotografiu.

Ako súvisia špionáž, olejkárstvo, Memorandum slovenského národa, lanovka na Lomnický štít, protifašistický odboj, Matica slovenská, textilka Slovenka, politika a diplomacia, obchodný dom Bratia Országh vo Varšave či Martinská deklarácia? Nitky sa splietajú pri turčianskej rodine aktívnej od 19. storočia až po 2. sv. vojnu. ORSZÁGHOVCI – PRÍBEH ZABUDNUTEJ SLOVENSKEJ ELITYVýstava o významnej a úspešnej, no doteraz málo známej slovenskej rodine.

Pozývame vás na otvorenie v stredu 10. júla o 17:00 do Poľského inštitútu v Bratislave na Námestí SNP 27.Zoznámte sa s dielom a osudmi viacerých členov rodiny vrátane Jozefa Országha (medzivojnového slovenského krajinského prezidenta), Jána Országha (diplomata a odbojára, ktorého poslali na smrť do koncentračného tábora Mauthausen len pár dní pred oslobodením Bratislavy) či Rudolfa Fraštackého (špióna a neskoršieho čelného predstaviteľa Demokratickej strany).

Uvidíte napríklad špionážnu kefu, v ktorej pašovali Američanom správu od Vrbu a Wetzlera o koncentračnom tábore v Osvienčime. Uvidíte tiež rodinné šperky, ktoré doniesla dcéra neskoršieho emigranta Fraštackého z Kanady. Kurátorom výstavy je náš partner Michal Budaj. Výstava potrvá do 22. júla. V ten istý deň o 11:00 sa bude ukladať veniec na hrob Jozefa Országha, mjr. ruských légií, na Ondrejskom cintoríne. Diplomatovi Jánovi Országhovi sa o pár týždňov neskôr bude ukladať pamätný kameň Stolperstein.