75 rokov od besnenia fašistov v Kremničke

Pripomenuli sme si 30 rokov slobody od komunistického režimu a predtým v auguste 75 rokov od boja za slobodu od fašistov počas Slovenského národného povstania. Počas SNP sa na oslobodené územie okolo Banskej Bystrice zbiehali z rôznych strán Európy ľudia na úteku pred nacistami. Po potlačení SNP nemeckí a slovenskí fašisti týchto utečencov hľadali a zatýkali, rovnako ako miestnych podporovateľov povstania a posledných Židov. Keď nimi zaplnili väznicu, začiatkom novembra 1944 rozhodli popraviť ich.


Príslušníci nemeckej SS a slovenskej Hlinkovej gardy skoro ráno naplnili autobusy väzňami a odviezli ich k dedine Kremnička. Vysadili ich pri protitankovom zákope, ktorý pár týždňov predtým budovali povstalci na obranu. Vzali im posledné cennosti a postupne ich v malých skupinkách viedli pod lesík, kde ich vraždili strelou do tyla. Toto sa opakovalo o dva týždne a potom zas a zas až do oslobodenia mesta rumunskou armádou v marci 1945.


Po oslobodení exhumovali v Kremničke 747 obetí, je to najväčší masový hrob z II. sv. vojny na Slovensku. Dve tretiny z nich tvorili Židia. Žiaľ, tento rok sme si museli pripomenúť aj tieto hrozné udalosti. Mesto Banská Bystrica začalo s obnovou pamätníka obetiam fašistov v Kremničke a spolu s nami tu k 75. výročiu usporiadalo tradičný Deň vojnových veteránov. Tak ako na rôznych miestach vo svete sa aj v Kremničke pietne podujatie začalo 11. 11. o 11:11.
Neskôr sme v uliciach Banskej Bystrice uctili pamiatku dvoch rodín obetí Kremničky uložením pamätných kameňov Stolpersteine do chodníka. Najprv pre Fischerovcov pred domom na Dolnej 52, pretože Alžbeta Fischerová je symbolom obetí Kremničky. Viac v popise k fotkám.


Blízko židovského cintorína sme pred domom na Rudlovskej ceste 21 uložili kamene na pamiatku Ferdinanda a Estery Szántóovcov a ich dcéry Evy. Tá ako 19-ročná patrila medzi mladé obete Kremničky. Smrť tam našlo aj 58 detí.
Obete Kremničky pochádzali z 15 národov a medzinárodný význam miesta podčiarkli predstavitelia 7 krajín, ktorí sprevádzali domácich predstaviteľov. Viac v popisoch k fotkám.


Snažíme sa o ochranu a rozvoj okolia pamätníka, najmä miest popráv v jeho blízkosti. Onedlho prinesieme príbehy Fischerovcov, Szántóovcov a ďalších rodín, ktoré sa stali obeťami fašistov.